7. duben 1927 – První dálkové televizní vysílání mezi Washingtonem DC. a New Yorkem

Před 93 lety se na Manhattanu stala skupinka reportérů předních newyorských deníků svědky prvního dálkového televizního vysílání uskutečněného společností the American Telephone and Telegraph Company (AT&T).

Historicky prvním audiovizuálním přenosem se stal rozhovor pozdějšího prezidenta Spojených státu Herberta Hoovera a Waltera S. Gifforda, ředitele společnosti AT&T. Vysílání se uskutečnilo díky telefonním linkám a přenos tak fungoval na stejném principu jako faxy. Technologie vyvinutá v televizních laboratořích AT&T pod vedením Herberta Ivese stála na základech v té době už poměrně rozšířené telefotografie, kterou ale bylo nutné upravit tak, aby kromě statických obrázků byla schopná přenášet i zvuk a pohyb.

Ačkoliv šlo o dvousměrný přenos, obraz mohli sledovat pouze diváci v New Yorku, a to navíc na obrazovce o rozměrech 5×6 cm. Přesto se vysílání dočkalo velkého úspěchu. „Demonstrace kombinace telefonu a televize je něco, co předčí všechna geniální proroctví. Je to jedna z mála věcí, které Leonardo da Vinci, Roger Bacon, Jules Verne a další mistři předpovědí naprosto nedokázali předvídat,“ napsal o zážitku reportér The New York Times den poté. Největší popularity se ale televize dočkala až na konci druhé světové války.   

Přidat komentář